Severdigheter

ANDRÁSSY AVENY

Hungary > Central Hungary > Budapest

Dette er en aveny

som strekker seg fra Deak ter (sentrum) i vest til Heltenes torg i øst. Andrassy Boulevard skjærer en ljå gjennom hjertet av denne flotte byen. Foret med spektakulære neo klassisk arkitektur fanger det Budapest handler om. Dette vindunder var fullført i 1876 og huser også det ungarske Statelig Opera huset.Det er også den største handlegaten for internasjonale kjente merkevarer. I1870 ble det besluttet å bringe den brede bulevarden for å avlaste andre av byens gater for trafikk og sikre en enkel adkomstvei siden av den nye byparken.

Anleggsarbeidene startet

i 1872 og den 20. august 1876 ble gaten erklært åpnet. Husene som sprang opp langs den nye gaten var store staselige bygårder og villaer, banker og andre profesjonelle tjenester. Gaten fikk sitt navn i 1885, oppkalt etter statsminister Gyula Andrássy. Under Ungarns kommunistiske perioden gaten ble omdøpt tre ganger, så den har vært kalt "Stalin Gate ',' Ungarske ungdoms Aveny" og "Folkerepublikken vei". Det opprinnelige navnet, Andrássy út, ble igjen innført i 1990 etter fallet av jernteppet.

Gaten i litteraturen

Andrássy út har en fremtredende plass i den skotske forfatteren Alistair MacLeans roman fra 1959, „The Last Frontier”, hvor spesielt det hemmelige politiets hovedkvarter (på Andrássy vei 60) er blitt diskutert. Under denne adressen finner vi nå "Terrorhuset" (Terror Haza), som viser husets bruk i løpet av de to styreformer, som i mange år dominerte landet: fascisme og kommunisme.

I dag finner

vi luksusbutikker i den første delen av avenyen, og fantastiske jugenstil villaer, nærmere byparken hvor blant annet vi kan finne Europas største termal bad, Szechenyi Badet tere

 

 

Cesky Krumlov Prague
 

Ta gjerne kontakt med oss!

tilbake