Severdigheter

BUDAPEST SYNAGOGEN

Hungary > Central Hungary > Budapest

Den Jødiske Synagogen

er verdens andre største synagoge og er et storslagent monument i Budapest, like i nærheten av Astoria og Rådhuset. Den har innvendig plass til mer enn tre tusen gjester samtidig.

Den ble bygget i 1859,

tegnet av Ludwig Förster i bysantinsk stil, noe som gir bygget et østlig preg, spesielt på grunn av de doble kuplene som er dekorert med keramiske fliser. Den har innvendig plass til omtrent tre tusen gjester samtidig. Størrelsen og utsmykningen gir et klart bilde av den kulturelle innflytelsen de rike jødene hadde på den tiden.

Under andre verdenskrig var synagogen en del av den jødiske ghettoen, som huset mer enn 60 000 mennesker.

Etter krigen ble

gravplassen tilegnet jødiske martyrer og det ble satt opp et vakkert Holocaust-minnesmerke i form av et piletre kalt «Livets Tre», der navnet på en som døde under Andre Verdenskrig står skrevet på hvert eneste blad. I dag blir synagogen ofte brukt til å holde klassiske konserter, da den har veldig god akustikk.

Synagogen inneholder

også et orgel og en prekestol, elementer hentet fra kristne tradisjoner, noe som er veldig uvanlig. Det er over 3000 sitteplasser i synagogen, noe som vitner om dens størrelse. I tillegg arrangeres det hvert år en Jødisk Sommerfestival i slutten av august. Theodor Herzl, Sionismens far, ble forøvrig født der hvor det jødiske museet er i dag

 

 

 

Steve
Budapest
Cesky Krumlov Prague
 

Ta gjerne kontakt med oss!

Tilbake