Severdigheter

GELLÉRT-HØYDEN

Hungary > Central Hungary > Budapest

Gellerthøyden

ligger på en åskam på Budasiden av Budapest. På toppen av åskammen finner du et imponerende festningsverk (Citadel) med Ungarns frihetsstatue beliggende i den sydlige enden. Fra Gellerthøyden kan du nyte en imponerende utsikt over storbyen. Høyden har navn etter biskopen Sankt Gellert, som på 1000-tallet hjalp Kong Istvan under kristninga av Ungarn.
Gellert ble til slutt drept av hedninger som puttet han i en tønne, og rullet han utfor høyden. I bunnen av høyden finner du det velkjente Gellért Bad og Hotell.

Frihetsstatuen

er laget i bronse og rager fjorten meter over bakken. Den er med sin plassering på toppen av Gellerthøyden godt synlig fra store deler av Budapest. Bronsestatuen ble reist i 1947 av skulptøren Zsigmond Kisfaludi Stróbl som et minnesmerke over Sovjetunionens frigjøring av Ungarn fra den tyske okkupasjonsmakten. I dag er statuen et symbol for alle de ungarere som har ofret livet sitt for Ungarns frihet og uavhengighet både fra Sovjetunionen og Tyskland.

Citadellet

Festningsverket på Gellerthøyden ble oppført i 1851 avHabsburgerimperiet for å kunne stå imot fremtidige ungarske revolusjoner og opprør. Med sin strategiske plassering kunne Habsburgerne bombe både Buda- og Pestsiden av den ungarske hovedstaden.

I dag kan du i tillegg til å nyte utsikten fra høyden også besøke bunkerne i Citadellet hvor det er gjenskapt noen av de forholdene som hersket under den tyske okkupasjonen.

Da kommunismen kom marsjerende inn i 1945 ba de Ungarerne så bygge kvinnen med palmegren i hånden; symbol på hvordan kommunismen bragte fred til landet. I dag er den kommunistisk inspirerte innskriften fjernet, og det er et monoment til minne om de mange som har falt i kampen om et fritt Ungarn.

 

 

Cesky Krumlov Prague
 

Ta gjerne kontakt med oss!

Tilbake